AMBLE

NORTHUMBERLAND

BESPOKE NEW-BUILD

A bespoke new-build property in the coastal town of amble, Northumberland.

 

The house has been carefully positioned on the site to allow for generous internal proportions, while remaining below the ridge height of the adjacent dwellings.

Mature trees screen the set-back property on first approach, revealing stonework and aluminium cladding that forms the primary façade treatments, with accents of timber cladding.

The design responds to the site and uses the existing topography to form an elongated proposal with split levels to the first floor. The effect, a cascading building that remains lower and therefore subordinate to the adjacent dwellings.

The first floor features a balcony that has been positioned to the East of the site, providing a connection with the adjacent trees and providing views over open landscape.

1970-Site.jpg
Gloster Hill - Richard Ruddick Architecture2.jpg
1970-GVD-10.jpg